• Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • StumbleUpon
  • RSS

2011-01-14

Már 700 ezer kutató tagja a ResearchGATE-nek, „a tudósok Facebook-jának”


Mi köti össze a Harvard, a Yale, a Hamburgi Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Állatorvos-tudományi Kutatóintézetének és sok más neves felsőoktatási intézménynek és tudományos kutatócsoportnak a tudósait, kutatóit? A ResearchGATE névre keresztelt internetes közösségi oldal, vagy ahogy a The New York Times nevezte „a tudósok Facebook-ja”.

Ma már közel 200 ország több mint 700 ezer tudósa, kutatója tagja a Dr. Ijad Madisch által megálmodott internetes közösségnek. A The New York Times „a tudósok Facebook-ja” hasonlata nem véletlen: Dr. Ijad Madisch a PhD disszertációját írta a Harvard Orvosi Egyetemen és éppen a Facebookon keresztül kereste a kapcsolatot a kutatási témájával foglalkozó többi kutatóval. Néhány fiatal kutatótársával együtt arra jutottak, hogy még hatékonyabb lenne a tudósok közötti internetalapú kommunikáció, ha létrehoznának egy a Facebook működéséhez hasonló, de kifejezetten a tudósok számára kialakított internetes közösséget.



Ez a közösség is hasonlóképpen működik, mint a többi internetes közösségi oldal:
  • összekapcsolódhatnak, kommunikálhatnak egymással a tagok, kialakíthatják, kiterjeszthetik a kutatói hálózatukat;
  • megoszthatják gondolataikat, ismereteiket, közös kutatói munkát végezhetnek;
  • új információkra lelhetnek, konferenciákról értesülhetnek, álláshirdetések közül válogathatnak.

A ResearchGATE a következő közösségek szerint csoportosítja a kutatókat: Antropológia / Biológia / Egészség tudományok / Filozófia / Fizika / Földrajz / Földtan / Irodalom / Jog / Kémia / Közgazdaságtan / Matematika / Mezőgazdaság / Műszaki tudományok / Nyelvészet / Oktatás / Politikatudományok / Pszichológia / Számítástechnika / Szórakoztatás és művészetek / Társadalomtudomány / Tervezés (dizájn) / Történelem / Tudományos szakág nélküli kutatók / Űrkutatás / Vallástan / Egyéb / Frissen csatlakozott kutatók. 

A közösséghez történő csatlakozás egyszerű és ingyenes: a regisztráció során meg kell adni a nevünket, e-mail címünket, választani kell egy jelszót, meg kell adnunk a szervezetünk, intézményünk nevét, majd ki kell választani a fent felsorolt csoportok közül legfeljebb ötöt.

Vállalati szempontból miért fontos ez a kutatói közösség? Mert a komoly K+F tevékenységet végző vállalatok, szervezetek számára számos esetben a ResearchGate hatékony eszköz lehet, hogy a saját kutatóik új szakmai kapcsolatokat alakíthassanak ki, megoszthassák kutatási tapasztalataikat, választ kapjanak esetleges szakmai kérdésekre, akár közös kutatási munkákban vegyenek részt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

LinkedIn + levélírás

Nevezd meg! Ne add el!

Creative Commons License Gárdos Attila "A közösségi média vállalati alkalmazásáról" című műve Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el! 2.5 Magyarország Licenc alatt védve.